Ingen IPv6 på i1.dk

I mange år har jeg fået min IPv6 connectivity via en tunnel broker SixXS men de lukker og slukker 2017-06-06.

Hvor skal vi hen? (native IPv6)

Ingen steder :-(

Hvor jeg bor kan jeg få disse former for internetforbindelser:

Pt. har jeg xDSL- og kabel-forbindelser: min opsætning.

I Danmark er det på dette tidspunkt (2017-06-05) nogle af de mindre og lokale ISPer som tilbyder Ipv6, men mest kun til virksomheder, og jeg kan ikke se fidusen i at betale 3 gange så meget for det samme produkt og en værdiløs SLA. De større ISPer tilbyder ikke IPv6. Nuværende deprimerende status: her.

xDSL

Der er een (1) dansk ISP som tilbyder IPv6 over xDSL - afhængigt af DSLAM-typen. Min normale ISP tilbyder ikke IPv6 men de svarede åbenhjertigt at de arbejder på det men absolut ikke ville have det klar til 2017-06-06. Jeg kunne skifte ISP, men det ville stadig kun give mig 20MBps for IPv6, så langtfra optimal. Den anden ISP er også den eneste fastnet-ISP som har for få IPv4 adresser og putter dig bag en CG-NAT.

Kabel

Udbyderen (YouSee) har arbejdet på IPv6 siden... øh... 2011 og har ingen planer om at tilbyde det.. Når man sprøver om IPv6 svarer de tilbage med "Mener du ikke IPTV?".

Fiber

Jeg ved at der er et fiberforbindelsespunkt 4 meter fra hvor jeg sidder, men ingen at fiber-udbyderne tilbyder IPv6 her.

4G

Høj latency, båndbreddebegrænsninger, og formodentlig kun et /128 prefix. Nej-tak.

Tunnel brokers

Den der "plethora" af tunnel brokers som SixXS snakker om eksistere ikke. De fleste er lukket. Jeg kan kun finde 3 aktive tilbage. To af dem bruger 6in4 tunnels (Hurricane Electric og NetAssist). Den sidste tilbyder TSP men er i Australien.

Problemet med 6in4 tunneler er at de kræver en MTU på mindst 1280. Min hurtige kabelforbindelse har en MTU på 576.

Min egen tunnel

Jeg har allerede en billigt VPS ude i byen med IPv6 connectivity. The VPS-firmaet svarede at de godt kunne give mig en hel /48 prefix. Det betyder at jeg kan lave en OpenVPN tunnel. Firmaets support blev så incommunicado i 14 dage og har stadig ikke svaret på det simple spørgsmål "hvilket IPv6 prefix har VPSen fået, eller bruger i en prefix-delegation protokol?"

Jeg kigger efter andre VPS-udbydere med lokale servere og IPv6 connectivity. En svarede (cloud.dk) at de pt. ikke kunne give et helt prefix, men forventede at kunne gøre det om 14 dage (de arbejder på subnettet pt.) Lidt sent for mig.

Jeg har en anden gratis VPS i et hostingcenter med IPv6 connectivity men personen som styrer det var ikke sikker på at jeg kunne få et /48 eller /56. Jeg håber at han vender tilbage med gode nyheder i overskuelige fremtid.

Baglæns

Eftersom min SixXS tunnel vil holde op med at virke om 5 timer har jeg været igang med at slette AAAA records fra DNS, og jeg vil stoppe min radvd daemon om et par timer.

Så ingen IPv6 på i1.dk indtil jeg får lavet en tunnel. Jeg tvivler på at de store danske ISPer vil tilbyde IPv6 indenfor de næste par år. (bandeord slettet).