"Il Peposo" er en toscansk ret, som har ganske få ingredienser og er let at lave, men skal simre i lang tid. Angiveligt blev den opfundet i Impruneta nær Firenze i 1300-tallet, hvor retten simrede nær teglværks-ovnene. Brunelleschi brugte retten til at fodre folkene som arbejdede på katedralen i Firenze (Il Doumo). Om det passer ved jeg ikke. Min mistanke er at det i virkeligheden var en italiensk Mamma blev træt af at stå i køkkenet i timevis og i stedet smed nogle få ingredienser i en gryde og blot lod den simre, så hun havde fritid til at lave hvad det nu end er italienske mammaer laver når de ikke står i køkkenet.
Traditionelt tilbehør: koldt ristet usaltet brød, eller polenta, eller hvide bønner.
Opskriften er opsnappet fra IlBoccaTV (toscansk/italiensk). Manden påstår at det er den originale opskrift. Alle italienere har den originale opskrift og de er alle forskellige :-)
Retten kan også laves med svinekød. I så fald udelader man rosmarin og salvie, og tilsætter i stedet 4-7 fed hvidløg: Eksempel: cookaround (italiensk) med link til video.
Eller tilsætter gulerødder/selleri/løg (minder mere om ragù alla bolognese?): opskrift fra Siena.
Min personlige note om variationerne: Hvis der er tomat i så kan opskriften umuligt være den originale fra 1300-tallet. Det betyder ikke at variationerne er dårligere end den originale. Jeg er da fristet til at putte et skalotteløg og lidt tomatpuré i.
Færdig.
Servér med brød, polenta eller hvide bønner.
Når du har spist op, så er du klar til at klatre op i katedralen igen og arbejde videre - den bygger jo ikke sig selv.
Nogle noter og flere fotos fra under tilberedning og smagning. Måske er noterne nyttige for dig, hvis du vil lave variationer.
Licens til denne tekst og billeder: CC-BY-SA-4.0